CATALANS HISPANS: Joaquim de Cabanyes i Ballester, introductor del paisatjisme romànic a España, militar i voluntari a l´Àfrica


Retrat_de_Joaquim_de_Cabanyes

Joaquim de Cabanyes i Ballester (Vilanova i la Geltrú, 1799 – Madrid 1876). Militar i pintor e introductor del paissatjisme romàntic a Espanya. Va estudiar a l’escola Pia d’Igualada. L’any 1815, en acabar la guerra de la Independència, ingressà com a cadet al Colegio Militar de Oficiales de Infanteria de Segòvia. A partir de 1820 va ocupar diverses destinacions, com professor al Colegio Militar d’Artilleria d’Alcalà de Henares(1830-1832). L’any 1832 és destinat a Barcelona, on aconsegueix el grau de capità, amb el qual intervingué a la primera guerra carlista. L’any 1838 va tornar al Colegio d’Artilleria d’Alcalà i l’any 1844 és ascendit a coronel. L’any 1850 estava destinat a Mallorca, on produirà gran part de l’obra pictòrica, i l’any 1859 va anar al Marroc, tot seguint la crida del general Prim. Un any més tard va passar a la reserva. Es va situar sota la influència de l’escola de Barbizon i aviat va passar del neoclassicisme al romanticisme.

Els seus germans foren Manuel de Cabanyes i Ballester. (Vilanova i la Geltrú, 1808 – 1833, escriptor i llicenciat en dret. Considerat com una de les primeres figures del romanticisme espanyol) i en Josep Antoni de Cabanyes i Ballester (Vilanova i la Geltrú 1797 – 1852. Comerciant, col.leccionista i escriptor. Residí a Holanda (1817-20) i viatjà per Europa. Reuní a la seva casa pairal de Vilanova i la Geltrú una biblioteca romàntica en llengua original i una important col·lecció de pintura catalana i europea. Escriví poesies en català i en castellà; traduccions de Goethe, Walter Scott, Boileau, etc, inèdites; l’obra, també inèdita, Noticias cronológicas, genealógicas, biográficas, e histórico-económicas de la casa de Cabanyes en Vilanueva y Geltrú).

482976_411436825604231_619336322_n.jpg

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s