CATALANS HISPANS – Josep Brunet i Playà: quan els d’ERC assassinaven als catalanistes de la Lliga


pedro.png

Josep Brunet i Playà. (Manresa 1876- Pont de Vilomara 1936). Pagès i polític de dretes, conegut com “Arret”.  Membre de la Lliga Catalana. Després del cop d´estat d´ERC a Catalunya del 6 d’Octubre exercí el càrrec d’alcalde-gestor del Pont de Vilomara fins a les eleccions de febrer del 1936. Fou assassinat, pels milicians rabassaires i d´ERC, el 3 de setembre d’aquell any a la carretera del Pont de Vilomara dins el terme de Manresa.

Amb ell foren assassinats Esteve Ponsa i Ambròs (Pont de Vilomara 1877-1936, pagès i jutge municipal) i en Martí Torras i Prat  (Sant Martí de Torruella 1892- Pont de Vilomara 1936, carnisser i polític dretà, fou regidor de l´ajuntament i estigué enfrontat amb un carnisser d´ERC que el manà assassinar. Es diu que dies abans de la morts dels finats, ells s’havien negat a pagar més diners del xantatge que sovint se’ls feia als pagesos o propietaris de terres de la zona.

Encara,  a les afores de Manresa, justament al km 3,4 de la carretera que porta al Pont de Vilomara trovem el pedró de Cal Gravat. És un monument commemora la tràgica mort d’Esteve Ponsa Ambrós, Josep BrunetPlayà i Martí Torras Prat.

pedrc3b3-manresa-2.jpg

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s