DIVISIONARIS LLEIDATANS: HEROICA MORT DEL CAPITÀ MASIP


d1.png
Anuncio en Lérida de apertura del banderín de enganche de la división azul

La majoria de lleidatans voluntaris a la Divisió Blava acudiren als que s’anomenaren banderines de enganche entre juny i juliol de 1941. El següent allistament s’obrí la primavera-estiu de 1942 i un darrer a principis de l’any següent.

No serà finns a mitjans d’agost que els divisionaris partiran cap al front. La DEV va quedar adherida al Grup d’Exèrcits del Nord i va participar en el setge de Leningrad. Els primers lleidatans divisionaris van ser rellevats l’estiu de 1942. Igualment, el fet d’armes que més repercussió tingué a les terres de Lleida, a ràdio i premsa, fou l’enfrontament en què el capità Salvador Masip va perdre la vida, a la batalla de Posselok, el 22 de gener de 1943.

d2
Salvador Masisp y cruz en el lugar donde murió

Masip, natural de Lleida, va allistar-se a la divisió però no va partir al front fins al novembre de 1942, un any i mig després d’obrir-se les llistes. El Diario Oficial del Ministerio del Ejército descrivia la mort del capità: havia estat abatut fins a tres cops abans de rebre el tret final. Primer al cap, després a l’ull i finalment a la cama, però no van ser prou ferides com per caure ni per abandonar i, fins i tot des del terra, seguia ordenant i animant unes tropes que es veien sobrepassades pels enemics i li recomanaven la retirada, cosa que ell mai acceptà, fins que finalment fou mort al quart tret.

d3
Los excombatientes de Lérida, mandaban autobuses a recoger los dimisionarios que volvían

One comment

  1. Que descansen en Paz, todos los catalanes españoles que murieron por España y su Hispanidad, hoy van a comenzar a juzgar los terroristas de Alzasua y una vez más el satánico líder de Podemos, ataca a La Civil, uno de los Guardia Civiles dice que no guarda rencor y no sé cómo se consigue eso, yo odio y mucho al Pablenin o macho alfa porque “un aborto de lucifer”, un bicho leninista con el que le gusta debatir Fernando Paz, un tipo que se cree superior y un soberbio ególatra para disfrutar de debates con el líder luciferino, diabólico y mefistofelico de ese partido de delincuentes que debe ser ilegalizado como Herry Batasuna, maldito euskera malditos todos que apoyaron y siguen apoyando a los asesinos etarras.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s