CATALANS HISPANS: Josep Amat i Pagès, famós pintor. La seva familia va lluitar al bàndol nacional


AMAT-1

Josep Amat i Pagès. (Barcelona 1901 – 1991). Pintor. Conegut com “Pin”, dedicat en exclusiva als paisatges i enquadrat en l’impressionisme. Cultivà un impressionisme que s’enriqueix amb un sentit de les zones cromàtiques relacionat amb l’estampa japonesa. La temàtica se centra als pobles i platges de la Costa Brava. Formà part del grup de la Sala Parés, de Barcelona. El 1927 s´inicià professionalment a la pintura i un any més tard inaugurà la seva primera exposició a la “Sala Dalmau” de Barcelona. El 1933 es traslladà a Sant Feliu de Guíxols on coneixeria a la seva esposa.

El 1936 fou tràgic per la família Amat i Girbau, el seu sogre Enecó Girbau i Valls (Sant Feliu de Guíxols 1880- 1936, banquer e industrial) fou assassinat per la seva militància dretana i el seu cunyat Ricard Girbau i Estrada (Sant Feliu de Guíxols 1909- Front del Segre 1938. Comptable i escriptor, membre de la “Lliga Regionalista”, detingut el 1936, fugí a l´Espanya nacional i lluità com a voluntari franquista i va morir en combat el 8 d´Abril de 1938).

Durant la guerra va viure amagat a diferents indrets de Catalunya perseguit pels esquerrans. El 1940 retornà a la normalitat, exposant a la “Sala Parés” i formant el grup d´artistes “La Colla”. Va obtenir molts premis, mencions i homenatges al llarg de la seva vida.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s