Mn. Josep Armengou i Feliu, de capellà falangista a independentista


armengou3.jpg

Josep Armengou i Feliu. (Berga 1910-1976). Sacerdot, escriptor i músic, conegut popularment com “Mossèn Armengou”. Fill de sastres del carrer Major de Berga, va ingressar al seminari de Solsona ja gran, i va deixar enrere els seus primers aprenentatges de sastre. Membre de la “Federació de Joves Cristians de Catalunya”. L´inici de la guerra civil el Juliol de 1936 va atrapar mossèn Armengou a cal Rovira, de Sagàs, on feia classes d’estiu. La persecució religiosa el va obligar a fugir de la república per evitar ser assassinat i passar-se a la zona nacional, on s´integrà a l´exèrcit nacional com a “pàter” d´una bandera falangista de voluntaris Canaris.

armengouEnfrontat ja de bon antuvi amb el règim franquista per la seva persecució del català. Va acabar els seus estudis i cantar missa a Logronyo el 1937. Un cop acabada la guerra, va ser capellà de la colònia Palà de Torruella (1939), organista del Claustre de Solsona (1942), mestre de capella de Berga (1946) i organista de Berga (1954). El 1958 va fer circular la primera versió mecanografiada de la seva obra “Justificació de Catalunya”, obra de marcat caire nacionalista català e independentista i radicalment cristiana. En l’aspecte estrictament religiós és autor de tres obres. Són el recull d’articles aplegats a “Escrits de temps incert” (1965), “La llibertat de consciència i encara més coses” (1965) i la compilació d’escrits publicats en el “Full Homilies de mossèn Armengou” (1988).

Era un “Bergadà radical”, enamorat de Berga i de la Patum i també és autor de tres monografies locals : La Patum de Berga , L’escut de la ciutat de Berga i El Santuari de la Mare de Déu de Queralt. I encara hi ha la Crònica menuda de la ciutat de Berga, minuciós dietari manuscrit que repassa la vida berguedana des del 1948 al 1975. És inèdit, tret del Dietari de guerra. Va escriure a les publicacions El pan de Sant Antonio, Queralt, Full Diocesà i Full Parroquial. En el camp musical la seva producció no és molt abundant, i destaquen “Els goigs”, una cançó de tema queraltí i diverses composicions de l’època solsonina.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s