CATALANS HISPANS: Abelló i Pascual; Abril i Virgili


juan_abello

Joan Abelló i Pascual. (Reus 1895 – Madrid 1983). Investigador i polític. Doctor en Farmàcia. Doctor en Ciències Químiques. El 1925 va fundar “Productos Químicos y Farmacéuticos Abelló”, fundador de la indústria espanyola d’estupefaents el 1933 i cofundador de la primera empresa espanyola d’antibiòtics en 1949. Professor de l’Institut de Sant Isidre de Madrid. Professor Adjunt de la Facultat de Ciències de la Universitat Central. Professor de Física i Química del Liceu Francès, de Madrid. Fundador i Primer president del Consell d’Administració de la Fàbrica de Productes Químics i Farmacèutics «Abelló».. President de la Cambra Oficial de Comerç de Madrid. President del Comitè Internacional del Canvi i del Consell Superior de Col·legis Químics. President de l’Institut «Alonso Barba» del CSIC i de l’Institut de Farmacologia. Fou un reconegut franquista i “Procurador a les Corts” des de 1949.

* * *

bon seny

Josep Abril i Virgili. (Barcelona 1869-1918). Poeta i dramaturg. Va especialitzar-se en obres que contenien lliçons morals populars i fàcils de comprendre. Les seves obres varen ser distribuïdes principalment mitjançant associacions de l’Església Catòlica. Va cooperar en publicacions com La Barretina, La Creu de Montseny, Lo Pensament Català, la revista satírica Cu-Cut! i Bon Seny, entre altres. A principis del segle XX, encoratjat per el bisbe de Vic, Josep Torras i Bages, que estava molt interessat en la transmissió oral del seny d’una generació a l’altra, Josep Abril i Virgili va recopilar el Bon Seny. Aquest llibre era una sèrie, més o menys representativa, de lliçons morals catalanes ancestrals. Il·lustrat per Joan Junceda (1881-1948), conté aforismes, faules, així com exemples d’humor local (acudits) basats en valors cristians tradicionals catalans, el famós seny.Categorías:CATALANS HISPANS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: