CATALANS HISPANS: Francesc Badals, temut guerriller reialista


dibuix-dun-anglc3a9s1
Sitio de Castellfollit

 

Francesc Badals (Castellfollit de Riubregós, 1790). Militar, amb graduació de Mariscal de Camp i General de Divisió, fou un temut guerriller reialista durant el trienni constitucional (1820-23) anomenat “Ramonillo”. D’ofici, era oliaire. La seva zona principal d’actuació fou la Segarra i la conca mitjana del Segre. Participà amb la seva columna (uns 150 homes) en l’assalt a la Seu d’Urgell (agost del 1822) i es distingí en la defensa del seu poble natal, però no pogué defensar Balaguer. Precursor de la recuperació del mite espanyol de Numància, en una proclama datada a Talarn el 23 de juny de 1822, recordava als catalans “los memorables numantinos”.

Després d’aquesta derrota fou abandonat per gairebé tots els seus homes i acusat d’indisciplina per Eroles; la Regència d’Urgell li instruí judici i l’empresonà. El seu lloctinent fou el Coronel reialista Josep Auguet (Torà XVIII, participà en nombrosos enfrontaments amb l’exèrcit per les comarques de la Segarra, el Solsonès i l’Urgell, sent comandant del centres reialistes del convent de Sant Ramon i de Castellfollit. El desembre de 1822 es refugià a França. A partir del mes d’abril i com a comandant del 5è. Batalló reialista de Catalunya entrà amb els francesos. Un cop finalitzada la guerra aconseguí la graduació de coronel i es mantingué a les files de l’exèrcit fins l’any 1830).

Galdós-Un voluntario realista-DSCN3816
Novela de Galdós

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s