Antonio_Barata_(Real_Academia_Catalana_de_Bellas_Artes_de_San_Jorge)

Antoni Barata i Matey, (Terrassa, segle XVII). Advocat i hisendat, va ser nomenat vocal de la Junta Superior de Catalunya el 1808, i es convertí en un dels seus membres essencials. Va tenir una notable participació en la conspiració de maig de 1809 per recuperar Barcelona de mans napoleòniques. Era d’ideologia liberal, però sense un compromís gaire marcat. Acabada la guerra es va traslladar a Madrid, i durant el Trienni liberal fou ministre d’hisenda del govern espanyol de l’any 1821.

El 1824 tornà a Barcelona. Els seus 3 besnéts foren assassinats per les esquerres durant la persecució Republicana, ells foren Joaquim Barata i Rocafort (Terrassa 1893- Matadepera 1936. Militant Carlista i empresari botiguer – “Barata Hermanos”-); Antoni Barata i Rocafort (Terrassa, 1890 – 1936, industrial i terratinent català, propietari agrícola del sector del vi i expresident local de la CEDA) i en Josep Barata i Rocafort (Terrassa 1890- 1936. Empresari).