pedrota-32968.jpg

Coll del Moro, ja enderrocat

Aquest anys, complint amb la Llei de memòria històrica va ser enderrocat el monument del Coll del Moro. El monument recordava el lloc on el General Franco tenia el comandament en la batalla de l’Ebre.

Per la mateixa raó caldria enderrocar el monument del Coll de Manrella, doncs rememora la huída pels Pirineus del genocida Lluís Companys. Memòria històrica per a tots.

coll.JPG

Monument a Companys

El Coll de Manrella és un coll de muntanya dels Pirineus que uneix les comarques de l’Alt Empordài el Vallespir. Es troba a cavall de la comuna vallespirenca de Morellàs i les Illes, a l’antic terme de les Illes, i del municipi alt-empordanès d’Agullana.

És a 4 km de la Vajol i a 1 km de les Illes, del terme comunal de Morellàs i les Illes. Pel costat empordanès hi arriba la carretera local GI-505 (La Vajol-Coll de Manrella), mentre que pel costat vallespirenc és una pista forestal en bon estat, transitable per a tota mena de vehicles. Queda just a llevant, i damunt, del poble de les Illes, al sud del Puig dels Pruners, del Puig Forcat i del Collet de la Balma, i al nord del Puig de Sangles.

En el coll hi ha el Monument masònic dedicat a Lluís Companys, en commemoració del lloc per on va marxar a l’exili el gener del 1939 Companys amb una part del govern de la Generalitat republicana.

Coll_de_Manrella_2014_07_25_01_M8.jpg

Monumnet Masònic de Coll de Manrella