CATALANS HISPANS: Ramon Arqués i Arrufat, notari amant del català, Companys va assassinar a dos germans seus


arru3.jpg

Ramon Arqués i Arrufat (Juneda 1874- Borges Blanques 1956). Notari de les Borges des del 1902, filòsof i mecenes cultural. Va ser una de les personalitats més destacades en el camp del dret, de la cultura i del mecenatge i l’impulsor de la presència dels caputxins a la ciutat, que van començar la tasca escolar al curs 1920 i que al cap de 2 anys es van traslladar a l’actual col·legi Mare de Déu de Montserrat. Va ser precisament ell qui va cedir el terreny i qui es va fer càrrec de les despeses en l’inici de l’activitat docent del centre escolar.

Fou corresponsal de “Lo Pla d´Urgell”, formà part de la Congregació dels Lluïsos, va mantenir una estreta col·laboració amb el “Butlletí de la Lliga Espiritual de Nostra Senyora de Montserrat” on publicà diferents articles i va participar activament en treballs de recerca per al “Butlletí del Diccionari de la Llengua Catalana”. Fou membre de la “Lliga Regionalista”, íntim amic de Francesc Cambó.

El 1933 organitzà a Les Borges la candidatura de la “Unió de Dretes” i s´enfrontà als membres d´ERC. El 25 de Juliol de 1936 fou detingut i torturat; condemnat a mort, però no fou executat i complir pena de presó per ser dretà a Barcelona. Alliberat, retornà el 1939 a Les Borges Blanques on seguí exercint de notari.

Casa seva fou destruïda, la biblioteca cremada i dos germans seus assassinats. Daniel Arqués i Arrufat (Juneda 1889- Les Borges Blanques 1936, farmacèutic i militant tradicionalista) i Joan Baptista Arqués i Arrufat (Juneda 1879- Lliçà de Vall 1936, claretià). També fou assassinat el seu amic i parent Josep Giné i Arrufat (Les Borges Blanques 1889- 1936), pagès i tradicionalista que buscà ajuda per alliberar a Ramon mentre estava pres, però fou assassinat pels del Comitè antifeixista.

arru2

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s