CATALANS HISPANS: Josep Agell i Agell, expulsat de la Universitat per espanyol i conservador


 

agell

Josep Agell i Agell. (El Masnou, 1882 – Barcelona 1973). Químic i físic. Llicenciat en Ciències Físiques i Químiques per les Universitats de Barcelona i Madrid, feu estudis de postgrau a La Sorbona i a l’Institut Pasteur. El 1902 fundà la revista El Mundo Farmacéutico i cinc anys més tard Farmàcia Catalana. El 1910 publicà el “Tratado de anàlisis químico”. Director i fundador de la primera planta per la producció d’àcids sulfúric, hidroclòric i nítric a Espanya, fou membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Creà, igualment, l’Escola de Directors d’Indústries Químiques i la de l’Institut de Química Aplicada, que, contribuïren de forma tant progressiva, al desenvolupament d’aquest sector en la indústria espanyola. Presidí l’Acadèmia d’Higiene de Barcelona i fou professor de químic de Medecina Legal de l’Audiència en la capital catalana. Fou així mateix, president de la Fira Tècnica de la Química Aplicada (EXPOQUIMIA) i, també, professor de l’Institut Químic de Sarrià i de l’Escola d’Enginyers.

El 12 d´agost de 1936 fou expulsat de la Universitat per dretà, i restà marginat per la Generalitat Republicana. Acabada la guerra civil fou rehabilitat i dirigí la factoria catalana SAFA, de Blanes. El 1960 se li concedí la medalla d’or al Mèrit al Treball. Era autor dels llibres següents: Química general, El presente y el porvenir de la fibras artificiales, Estudio de las aguas potables i Estudio de los colorantes en la alimentación, entre d’altres. Era membre de nombroses associacions nacionals i internacionals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s