Barcelona 1713: El Regiment d’infanteria «Immaculada Concepció»


Immaculada

El Regiment d’infanteria nº3 «Immaculada Concepció de la Verge Maria» s’alçà el 1713 després de la Traïció Anglesa. També fou conegut amb el sobrenom de Villarroel, doncs aquest l’organitzà directament. El Coronel Gregorio de Saavedra y Portugal, home de confiança del Tinent Mariscal Villarroel, fou comissionat com a Comandant Fix de Baluard. Inicialment fou concebut per aglutinar tots els soldats castellans del regiments evacuats, tot i que en la pràctica la lleva hagué de ser completada amb tropes catalanes.

Els exèrcits europeus del segle XVIII no empraven cap tipus de numeració, sinó que normalment tan sols rebien el nom del seu Coronel, que n’era en realitat el «propietari» i en alguns casos també el comandant efectiu al camp de batalla.

El fet de denominar el regiment pel nom del seu coronel provoca un greu problema a l’hora d’identificar els regiments, doncs es donaven casos en què un mateix regiment va rebre fins a 4 noms diferents al llarg de la Guerra per la Successió, a mida que els Coronels anaven morint i eren rellevats. També es donaren casos de Coronels que es venien i es compraven regiments, de manera que la denominació del nom del Coronel pel del regiment no garanteix que, en efecte, sigui el mateix regiment de l’any anterior. A aquest fet s’hi uneix la problemàtica generada per Coronels amb un mateix cognom, i també la problemàtica de la grafia correcta dels noms en un context internacional en què les diferents fonts escriuen el nom tal com els sona. És per aquesta raó que en la historiografia militar d’Europa s’ha optat per assignar un número permanent als regiments; aquesta numeració cronològica es determina en funció de la data de lleva del regiment. D’aquesta manera, la dificultat es redueix a esbrinar la data de lleva del regiment i fer-ne le seguiment, independentment del nom de Coronel que tinguin en un moment determinat.

En el cas de l’Exèrcit de Catalunya, és l’únic d’Europa del què tenim constància que comenci a emprar noms permanents pels seus regiments; en concret, noms de sants i màrtirs catòlics, sota la protecció del qual estava el regiment.

En els documents, el Regiment d’Infanteria nº3 «Immaculada Concepció de la Verge Maria» rep la denominació històrica de «Regiment de la Concepció», «Regiment de la Immaculada Concepció» i «Regiment de Villarroel». L’assignació del nº3 es fonamenta en la seva data de lleva, doncs segons les dades disponibles fins a avui en dia, fou el 3er regiment en aixecar-se. Aquesta numeració la fa http://www.11setembre1714.org de manera provisional, i no s’ha d’emprar en cap obra científica o divulgativa, havent-se d’emprar tant sols qualsevol de les denominacions històriques. La numeració, nº3, pot canviar en qualsevol moment a mesura qua avancin els estudis sobre l’Exèrcit de Catalunya.Categorías:CATALANS HISPANS, HISTÒRIA I RELATS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: