Indrets: Montgrony, la «Covadonga catalana» (I)


montgrony1

Montgrony: la «Covadonga Catalana»

L’ indret de Montgrony es troba situat al Puig de Sant Pere, a la Serra de Montgrony. En aquest indret és un de llocs fonamentals de la nostra història, l´inici de la reconquesta del territori dels sarraïns, protagonitzada per Otger, al Catalò, i els Barons de la Fama. Es diu que en el paratge de Comarmada es reuniren els nobles catalans per iniciar la reconquesta de Catalunya.

montgrony 2

Fins a Montgrony s’hi puja per un camí que surt de la carretera de Campdevànol a la Pobla de Lillet, a prop de Gombrèn. L’orografia de la zona hi ha creat nombroses coves i amagatalls naturals, la qual cosa ha fet que la zona hagi estat ocupada pels homes des de la prehistòria, la qual cosa es confirma en troballes de restes megalítiques i dòlmens. De d’indret en destaquen l’església de Sant Pere de Montgrony; el Santuari de la Mare de Déu de Montgrony; l’hostatgeria; la capella de la Mare de Déu de la Llet de Montgrony; les escales tallades en roca viva que feu construir el compte Arnau.

L’arxiver català en Pere Miquel Carbonell a les seves “Cròniques d’Espanya”, va rebutjar les llegendes fundacionals Carolíngies de Catalunya, que va lligar a la nostra nació cultural catalana com hereva exclusiva del passat gòtic hispànic:

“Fins a temps de Carolo Calvo emperador no llegim aquests noms de catalans sinó que dita província se nomenà Hespanya góthica”.Categorías:CULTURA / INDRETS (LUGARES)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: