15 de maig, Sant Isidre Llaurador, Patró de la pagesia catalana


«De pagesos i casats, sou patró i protector. Protegiu nostres sembrats, sant Isidre Llaurador!».

Sant Isidre Llaurador  (Madrid, 1080-1130) va ser un pagès de Madrid, canonitzat al segle XVII. Des de 1622 és el patró de tota la pagesia espanyola i és patró de la ciutat de Madrid.

Sant Isidre és el primer laic casat portat als altars després d’un procés de canonització instruït per la Cúria Romana. La seva dona, Maria Toribia, també és santa coneguda com Santa María de la Cabeza. Són venerats com a model dels casats. La seva festa es el 15 de maig, aniversari de la mort.

El dia 15 de maig és Sant Isidre Llaurador, patró dels pagesos. Isidro de Merlo y Quintana nascut a Madrid el 1080 va dedicar la seva vida a treballar la terra i a l’oració. Els miracles més destacats que se li atribueixen són el miracle del pou i el miracle dels àngels.

En el primer, Isidre va resar fins que les aigües d’un pou on havia caigut un nen van pujar fins que el petit va poder-ne sortir sa i estalvi. En el segon miracle, el dels àngels, diuen que el pagès Isidre s’aturava a totes les esglésies que trobava per resar i mentrestant els àngels feien la seva feina: llauraven el camp amb els bous.

A propòsit de sant Isidre, l’any 1913, ja fa més de cent anys!, el jesuïta català, pare Joan Serrat, escriví que «per tots els indrets de nostra amada Catalunya trobareu que és honrat Sant Isidre Llaurador, celestial patró dels pagesos. A totes les parròquies camperoles hi té el seu altar on veureu el Sant Pagès amb una mà sobre la rella de la llaura, mentre a l’altra hi porta un manat d’espigues, que cada primavera renoven els majorals, quan s’acosta la festa de sant Isidre. En aquelles mans ferrenyes, cansades d’aixafar terrossos, vencedores de la virtut del treball cristià, que bé hi escauen les espigues de blat novell!». En efecte, la virtut del treball cristià encarnada per sant Isidre ha motivat que tots els Papes de l’Església contemporània, des de la publicació l’any 1891 de l’encíclica Rerum novarum pel papa Lleó XIII, facin sortir publicades totes les encícliques de caràcter social el dia 15 de maig, coincidint amb la memòria litúrgica de sant Isidre llaurador.

La devoció a Sant Isidre augmentà de manera extraordinària a partir de l’ant 1622, quan fou canonitzat pel papa Gregori XV, junt amb sant Ignasi de Loiola, sant Francesc Xavier, santa Teresa de Jesús i sant Felip Neri. Ran d’aquesta canonització, sant Isidre anà desplaçant el culte dels antics patrons de la pagesia catalana: sant Galdericsant Medirsant Nin i sant Non (Abdon i Senén). En temps més recents, l’Institut Agrícola Català, fundat l’any 1851 “per a treballar pel verdader progrés de la nostra pagesia”, escollí com a patró de la institució a Sant Isidre.

Són molt nombrosos els miracles atribuïts a la intercessió d’aquest sant pagès, per exemple, els que trobem descrits en el llibretó estampat a Manresa per Pau Roca, on hi consta que: “han estat innumerables los miracles que en tot temps ha obrat los Senyor per intercessió de Sant Isidro, son sirvent, curant malalts desauciats, o desenganyats per hàbits Facultatius, tornant la vista als ciegos, ressuscitant los noys morts, donant brassos bons als mancos, peus als tullits, consol als afligits, remey als pobres, y per últim seria molt llarch referir-los y contar-los. Qui vúlguia llegir la gran multitud de miracles de est Gloriós Sants, végia las obras de Fra Jaume Bleda” (Vida y miracles del gloriós sant Isidro Llaurador, Manresa Pau Roca, f. XXIX).

(Reculls de Fra Valentí Serra de Manresa)

Fruït d´aquesta devoció es van compondre innumerables goigs en català dedicats a Sant Isidre:

Un recull de goigs de Sant Isidre i per llocs:

– Puix que sempre sou estat…

– Puix que sempre us mostreu…

– Puix que sou honor i guia…

– Lloança: Sant Isidre llaurador…Categorías:ACTIVITATS / ACTIVIDADES, MITES NACIONALISTES / MITOLÓGICAS, Religión

1 respuesta

  1. Cataluña ha perdido 22.000 explotaciones agrarias y ganaderas las últimas décadas

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: