La història d’Espanya a través de la pintura (IV) – Guerra d’Independència


Primera part: La història d’Espanya a través de la pintura (I) – Roma, Reconquesta

Segona part: La història d’Espanya a través de la pintura (II) – Reis Catòlics, Amèrica, Lepant

Tercera part: La història d’Espanya a través de la pintura (III) – Almogàvers i Terços Espanyols

El 2 de mayo de 1808 en Madrid o ''La lucha con los mamelucos'' - Francisco de Goya y Lucientes - 1814
El 2 de mayo de 1808 en Madrid o ”La lucha con los mamelucos” – Francisco de Goya y Lucientes – 1814

Hi havia un temps en que Espanya donava al món homes de veritat, no com avui dia, fora d’honroses excepcions. El 2 de maig de 1808 el poble de Madrid es revolta contra l’ocupació napoleònica. Aquesta és una de les pintures més famoses de Goya.

Els mamelucos eren mercenaris egipcis al servei dels francesos.

Defensa del parque de artillería de Monteleón - Joaquín Sorolla - 1884
Defensa del parque de artillería de Monteleón – Joaquín Sorolla – 1884

Durant l’aixecament popular del 2 de maig de 1808 contra les tropes napoleòniques es produí la defensa del Parc d’Artilleria de Monteleón.

El mariscal francès Murat havia entrat a Madrid amb un gran exèrcit. Probablement no esperava la reacció gloriosa dels madrilenys, que es revoltaren contra un cos militar ben equipat amb pedres, navalles i qualsevol cosa que pogués fer mal.

L’exèrcit espanyol, seguint ordres de la Corona, totalment sotmesa a Napoleón, no entrà en combat, tot i que no tots foren tan obedients. La fama per a l’eternitat se la van guanyar els capitans Luis Daoíz y Pedro Velarde, que alliberaren el Parc d’Artilleria de mans franceses i lluitaren al costat del poble sabre en mà i a base de bales de canó.

Murat no entenia com uns civils i uns pocs militars eren capaços de plantar cara a l’exèrcit imperial, així que va ordenar assaltar Monteleón amb més de 2.000 homes. Dels espanyols quedaven, en aquell moment, menys de 100. Daoíz i Velarde perdrien la vida. Es guanyarien, però, un lloc a l’altar dels herois d’Espanya.

 

El 3 de mayo en Madrid o ''Los fusilamientos'' - Francisco de Goye y Lucientes - 1814
El 3 de mayo en Madrid o ”Los fusilamientos” – Francisco de Goye y Lucientes – 1814

Qui no ha vist mai aquesta pintura? Goya, immortalitzant el patiment i l’heroisme del poble de Madrid a causa de la repressió francesa. La nit del 3 de maig, afusellaren a patriotes en diversos punts de la ciutat a causa de la revolta del dia anterior.

 

Agustina de Aragón - Augusto Ferrer-Dalmau
Agustina de Aragón – Augusto Ferrer-Dalmau

Si senten el nom d’Agustina Raimunda Saragossa i Domènech potser no els hi diu res, però si els parlen d’Agustina d’Aragó, segurament la cosa canviï. Doncs sí, efectivament, aquesta heroïna de la Guerra d’Independència era catalana. Es va casar molt jove amb el cap d’artilleria Joan Roca i Vilaseca, i junts participaren en la defensa del Portillo de Saragossa el 1808. Agustina es distingí en batalla quan pitjor estaven les coses; amb els artillers que defensaven el baluard del Portillo morts, va tenir el valor de fer foc amb un canó ajudant a rebutjar els francesos, que no pogueren penetrar a la ciutat. Haurien d’aixecar el setge  passades unes setmanes.

Al segon setge de Saragossa finalment la ciutat va caure. Agustina fou capturada però va aconseguir escapar, continuant la lluita a altres ciutats.

La seva valentia i el seu exemple la portaren a la categoria d’autèntic mite de la Guerra d’Independència. Això era una dona, feministes!

 

La compañía de Santa Bárbara. Sitio de Gerona - Ramon Martí i Alsina
La compañía de Santa Bárbara. Sitio de Gerona – Ramon Martí i Alsina
El sitio de Gerona - Ramon Martí i Alsina
El sitio de Gerona – Ramon Martí i Alsina
El gran día de Gerona (19 septiembre de 1809) - César Álvarez Dumont - 1890
El gran día de Gerona (19 septiembre de 1809) – César Álvarez Dumont – 1890

Els habitants de Girona, com els de la resta d’Espanya, s’aixecaren en armes contra Napoleón. El petit cors, temorós de que l’exèrcit que ocupava Espanya perdés les comunicacions amb França, ordena fer-se amb la plaça de Girona, petita i amb poques defenses. Va necessitar, però, tres setges, atesa la valentia i el coratge amb que els gironins es van defensar. Amb quina determinació lluitarien les dones gironines que foren enquadrades com a unitat militar, naixent així la Companyia de Santa Bàrbara.

El tercer i definitiu setge va durar set mesos i va suposar una pluja de bombes contra la ciutat, defensada pel general Álvarez de Castro. Finalment, la gana i les malalties obligaren a la capitulació, però els francesos pagaren un alt preu en forma de baixes.

 

El sometent del Bruc - Ramon Martí i Alsina - 1860
El sometent del Bruc – Ramon Martí i Alsina – 1860

Al Bruc es produïren dues batalles entre francesos i espanyols. A la primera, una columna francesa d’una 4.000 soldats que es dirigia a Manresa i Igualada caigué en una emboscada on moriren uns 300.

A la segona batalla, amb un nombre superior de francesos, fou decisiva l’artilleria espanyola. Les derrotes sofertes pels francesos al Bruc suposaren la caiguda del mite de la imbatibilitat napoleònica.

En aquest context hem de situar el popular Timbaler del Bruc, qui, segons la llegenda, provocava tal soroll tocant el tambor que feia creure als francesos que el nombre d’espanyols era molt superior al real. La persona que s’amaga darrere la llegenda era el fill de Santpedor Isidre Llussà i Casanoves.

 

La rendición de Bailén (de la tradición y de la historia) - José Casado del Alisal - 1864
La rendición de Bailén (de la tradición y de la historia) – José Casado del Alisal – 1864

La batalla de Bailén (Jaén) va suposar la primera derrota a camp obert de les tropes de Napoleó. Els francesos superaven els 20.000 efectius, per uns 27.000 espanyols; al capdavant, el general Dupont i el general Castaños. Parlem ara ja d’un exèrcit regular i no de milícies populars.

Els francesos s’haurien de rendir, i més de 17.000 soldats deposaren les armes. Fou un cop molt dur pels homes de Napoleón.Categorías:Hispania, HISTÒRIA I RELATS

1 respuesta

 1. Otro episodio histórico sobre el sitio napoleónico de Zaragoza:

  Pero también puede hacer que reflejemos el heroísmo que el culto de una Dama tan humilde demostró inspirar. Lo experimentaron a su costa los franceses, en 1808.

  Después de más de un mes y medio de asaltos, bombardeos, enfrentamientos furibundos con arma blanca, no solo con las tropas regulares españolas sino, sobre todo, con toda la gente cantando el himno de guerra (<< La Virgen del Pilar dice que no quiere ser francesa … »), los intrusos debieron abandonar el asedio y retirarse sin gloria.

  Desde Madrid, los franceses tuvieron que huir, con ese pobre y risible Luciano Bonaparte, convertido en rey solo porque era el hermano del sanguinario vanidoso que se había proclamado a sí mismo "emperador".

  Este último, expulsado de España en persona, unos meses más tarde envió a vengarse de Zaragoza (y "su fanática superstición por una Virgen decrépita"), nada menos que a Jean Lannes, para él el más querido y tal vez el más brillante entre sus mariscales.

  Siguieron dos meses de lucha, casa por casa, puerta a puerta: la ciudad destruida, 60.000 muertos entre los defensores. Según un historiador francés, testigo de esos terribles acontecimientos, tal vez solo durante el asedio romano en Jerusalén, en el año 70, se había visto un heroísmo similar entre los sitiados y con un empeño semejante habían respondido los sitiadores.

  La bandera blanca se levantó solo cuando ya no había nadie capaz de luchar, además de por la peste; y cuando, sobre todo, los franceses comenzaron a bombardear el santuario, donde el culto nunca se había detenido. Ese bombardeo, acto felón donde los haya, porque la gran iglesia fue utilizada como un hospital y se acordó, tácitamente, evitar atacarla.

  El mariscal Lannes quería vengarse de tal "superstición" que había animado una resistencia tan onerosa y fiera contra sus tropas: todo el rico tesoro de la basílica, todo lo que los fieles le habían dado al Pilar a lo largo de los siglos, fue saqueado en beneficio de los franceses.

  A ese militar arrogante que se ufanaba, alguien le recordó la advertencia de un místico antiguo: "Jesucristo perdona y perdona cada insulto hecho a Él. Pero no puede soportar ni perdonar los insultos que se le hacen a su Madre". Él le respondió, riéndose, que la Virgen del Pilar no había podido evitar la caída de Zaragoza.

  La confiscación del Tesoro, entre bromas, groserías y blasfemias, tuvo lugar el 22 de febrero de 1808, mientras sobre la ciudad se cernió el terrible hedor de decenas de miles de cadáveres sin sepultar y en descomposición.

  Exactamente tres meses después, el 22 de mayo de ese mismo año, en Essling, en la campaña contra Austria, una bala de cañón despedazó las dos piernas del mariscal Lannes, a sus cuarenta años.

  Los cirujanos amputaron ambas, entre súplicas e insultos del herido: desesperado, no quería morir, pues estaba en la cima de los honores y, además, de las riquezas pues Napoleón era muy generoso con sus fieles.

  El mismo emperador visitó y lloró (dicen que fue la primera vez que lo vieron llorar) por su favorito y alentó a los cirujanos a intentar lo imposible para salvar a ese soldado que recientemente había nombrado «duque de Montebello», nombramiento que también le premiaba por la toma de Zaragoza.

  Lannes murió unas horas más tarde, trató hasta el último instante de aferrarse a la vida. Ahora estaba sin piernas: él, que solo tres meses antes se ufanaba del saqueo de una Virgen que, según había escuchado -y respondiendo con burla-, hacía crecer las piernas de nuevo».

  Vittorio Messori: 'Il Miracolo. Spagna 1640. Calanda' Páginas 186-188

  https://it.wikipedia.org/wiki/Il_miracolo_(Messori)

  Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: