CATALANS HISPANS: Maurici Carrió i Serracanta, guerriller antinapoleònic i tradicionalista


110249427

Maurici Carrió i Serracanta (Manresa, 1779-1859). Guerriller antinapoleònic que va arribar al grau de tinent coronel, símbol dels patriotes manresans combatents en la Guerra de la Independència. Va començar la seva carrera militar molt jove i amb només quinze anys ja va lluitar a la Guerra Gran amb una companyia del Sometent, on hi tocava el timbal.

És en aquesta època que participa en la batalla de Colldejou. El 1808 participa en la Crema del Paper Segellat napoleònic a Manresa i en la batalla del Bruc del 6 al 14 de juny del mateix any. La Junta Suprema de Catalunya el nomena capità i lluita en els combats de Moià a les ordres del baró d’Eroles.

El 1820 es rebel·là contra el govern constitucional i, perseguit, es posà a les ordres de la Regència d’Urgell, que l’ascendí a tinent coronel. L’any 1826 es retira, però intervingué en activitats carlines. Així, el 1827, participa en la Guerra dels Malcontents que sorgeix dels que consideren massa suau la repressió política de Ferran VII, i el 1834 fou empresonat. En ésser indultat, es dedica a la seva professió d’agrimensor i a escriure.

El 1859 escriu Relación, sobre els fets del Bruc, que contribuí a convertir-los en llegenda.

One comment

  1. Mauricio Carrión un gran catalán y gran español, luchó contra Napoleón con el grado de teniente coronel, él dio su vida por España y por Cataluña.Visca Catalunya, Visca Espanya,viva La Hispanidad.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s