CATALANS HISPANS: Antoni Francesc Josep Jorba i Ferran, conquistador a California


440px-California_Historical_Landmark_204

Antoni Francesc Josep Jorba i Ferran (20 de juliol de 1743 – 16 de gener de 1825), també conegut com a Don José Antonio Yorba I, va ser un dels primers colons catalans de Califòrnia. Nascut a Sant Sadurní d’Anoia a Catalunya, va pertànyer a la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya de Pere Fages i Beleta. Sota Gaspar de Portolà es va convertir en caporal durant l’expedició a l’Alta Califòrnia de 1769. Va ser a San Francisco el 1777, a Monterrey el 1782, i a San Diego el 1789. El 1797 es va retirar com a sergent; el 1810 va ser garant al Rancho Santiago de Santa Ana.

El 1810 va ser condecorat i va rebre la cessió de les terres que va anomenar Rancho Santiago de Santa Ana. Les terres abastaven unes 15 lligues espanyoles, i comprenien una part important del Comtat d’Orange incloent les actuals ciutats d’Oliva, Orange, Villa Park, Santa Ana, Tustin, Costa Mesa i Newport Beach. La ciutat de Yorba Linda (Califòrnia) li deu el seu nom.

A la seva mort el 1825 va ser enterrat a petició pròpia en una tomba anònima al cementiri de Missió de San Juan Capistranoon més endavant i en el seu honor, s’hi va col·locar un cenotafi.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s