12 d’Octubre. SOM CATALANS, SOM HISPANS: Descobriment d’Amèrica


2 CARTEL 12 OCRUBRE SAT

En Víctor Balaguer pronuncià la conferència el 1.892 sobre la conquesta i Amèrica, deixà ben a les clares la concepció hispànica de les gents que portaren a terme la gesta i la seva concepció de la realitat dels ens polític i espiritual en el que vivien.

“… la colonització indiana és de totes les nacionalitats espanyoles: de totes elles són els missioners, soldats i negociants que lluiten, descobreixen, governen funden i poblen: diguem-ho amb els seus mots: el descobriment d’Amèrica esdevingué aliansa i base d’interés comú, contribuint poderosament a la unitat d’Espanya. I no en va colom anomenà “Hispaniola” (i no “Castellana”) la primera illa ocupada. En fer-ho, i ho sabés o no, deixà imprés en el descobriment d’Amèrica el segell de consagració de la unitat d’Espanya… els americans parlen la nostra llengua, comparteixen amb nosaltres la nissaga i la història, tenen les nostres virtuts, els nostres defectes, les mateixes passions, les mateixes alteses d’esperit, potser també les mateixes arravatades. Són germans nostres…”.

Es un destacat membre de la Renaixença com en Aulestia i Pijoan qui més reivindica el paper dels catalans a la descoberta d’Amèrica, i es en el seu títol “Noticia històrica dels catalans que intervingueren en lo descobriment d’América”, redactat el 1876, i segons les seves pròpies paraules: “per corregir la errada tendència, malhauradarnent fins avuy masa generalisada, de no atendre ab tanta solicitud a la investigació dels fets de la Catalunya espanyola

De retorn del primer viatge, Colom fou rebut a Barcelona, concretament al Saló del Tinell, tot i les poques cròniques que ens han arribat, la rebuda que tributà el poble de Barcelona fou entusiasta. Cap dubte que el protagonisme català fou ben present, si més no en l´inici de l´aventura americana. Res a celebrar? El que volen es oblidar!

Bernat de Boïl, català, ermità a Montserrat i Conseller del rei Ferran el Catòlic, i dotze monjos de Montserrat (Antoni de Torres, Francesc de Prenyanosa, Miquel Ballester, Pere Casaus, Pere de Sala, Joan Serrallonga, Antoni Alemany, Pere de Requesens, Ramón Pané, Ramón Ponç, Miquel Moliart entre altres catalans), emprengueren al costat de Colom el segon viatge a América. Un català, en Boïl, digué la primera missa a Amèrica el 6 de Gener de 1.494.

Boïl fou encomanat Vicari Apostòlic de les Índies Occidentals. Les tres primeres esglésies fundades a América pels espanyols foren dedicades a Montserrat, Santa Tecla – patrona de Tarragona- i Santa Eulalia – patrona de Barcelona-. El nacionalisme separatista intenta negar la evidencia de la catalanitat dels primers evangelitzadors d’Amèrica,  tal i com es pot llegir a  ‘Els primers missioners d’Amèrica foren catalans?’ de Pere Català i Roca.

Pere Bertran i Margarit, nebot del que era aleshores president de la Generalitat de Catalunya en Francesc Colom, fou qui descobrir les Illes Margarites i cap de l´expedició militar amb dos-cents voluntaris catalans a Amèrica en el segon viatge de Colon.Categorías:ACTIVITATS / ACTIVIDADES, CATALANS HISPANS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: