Durant el franquisme -sorpresa- en venien llibres en català: el projecte “Cultura en ruta”


camio1

Òmnium Cultural, una entitat de promoció i defensa de la cultura i llengua catalana, va ser fundada el juliol de 1961 en ple franquisme.

En ple franquisme van iniciar el projecte “Cultura en ruta per difondre el català. Per això es va comprar una tractora Barreiros i un semiremolc DAF. Es van fer la  tractora i el semiremolc per separat per tal d’aconseguir una gran flexibilitat. El primer prototipus fou encomanat a la casa Sarquella de Banyoles que va lliurar l’autobús acabat a finals de l’any 1968. Feia 12 metres de llarg i tenia un parador amb els llibres, publicacions i discs en català.

El bibliobús Cultura en Ruta va ser presentat al públic el 19 de març de 1970 a Terrassa. L’any següent, el gener del 1971, Carrosseries Novell de l’Hospitalet del Llobregat va reformar-lo amb la incorporació d’unes comportes accionades mitjançant cilindres hidràulics que podien funcionar sense connexió elèctrica; funcionaven amb bateries. La darrera sortida del bibliobús va ser el mes de maig de 1978 a La Roca del Vallès.

No es coneix cap multa governamental ni cap arrest durant els anys que va ratlitzar la seva tasca.

camio2Categorías:CULTURA / INDRETS (LUGARES), MITES NACIONALISTES / MITOLÓGICAS

2 respuestas

  1. Si…. venta ambulante tenían que hacer ya que la administración franquista anteriormente havia prohibido y expoliado documentos en catalán como ejemplo los archivos en Salamanca…A demás prohibió el catalán en las escuelas como ya sabéis ,cantar el cara el sol y ir a misa por obligación.

    Me gusta

  2. ERAN MENOS NAZIS ,QUE ESTE GOBIERNO INDECENTE ,QUE HAY AHORA ,Y MENOS LADRON ,

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: