De catalanista a franquista: Eugenia Arolas i Vergés


low
Publicació de Muntanyes Ampurdaneses. Diari nacionalista.

 

Eugeni Arolas i Vergés (Llers 1891- 1941). Empresari flequer, poeta i polític. Dirigent de la “Lliga Regionalista” des de 1913, director del diari “”. Amic de Salvador Dalí, fou detingut el 1923 per les seves postures catalanistes e hispàniques. Va escriure moltes poesies en català i la obra de teatre “Els ídols”. Perseguit per les esquerres, el 1936 s´amagà i retornà a la seva vila, vestit de “Requetè català”, el 1939. Nomenat cap de FET y JONS i alcalde franquista de Llers, l´onze de febrer de 1941 fou assassinat a la sortida del poble per un desconegut, sembla que per venjança per la detenció de gent d´esquerres, sospitosa de participà en les matances de Figueres. El seu crim restà impune. El seu germà Pere Arolas i Vergés (Llers 1882- Figueres 1936), llicenciat en Teologia. Exercí de vicari a les parròquies de les Preses, Vidreres i la Bisbal d’Empordà. Fou responsable de les parròquies de Romanyà d’Empordà i Besalú. Finalment des del 18 de gener de 1927 fins el 8 de setembre de 1936, data de la seva mort, fou el rector-arxipreste de Sant Pere de Figueres. Fou detingut per milicians i executat el dia 8 de setembre, juntament amb els sacerdots Agustí Burgas i Salvador Clota, i els laics figuerencs Josep Alonso, Antoni Calles i Josep Cifuentes

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s