La Creu del Carlí, en Seva (Osona).


la-creu-del-carlc3ad

Ben a prop de la població osonenca de Seva i solitària al mig de la muntanya a l’extrem del Pla de Terrades, hi ha una creu monumental en record del soldat carlí mort el 23 d’agost de 1873 durant la tercera guerra carlina, Fernando Lanzuela.

La Creu de ferro forjada, d’aspecte misteriós i barroc, està aixecada sobre un monticle de pedres al costat dret del camí -vora d’unes torres d’alta tensió- i  porta inscrit el nom del soldat mort. No sabem si la creu està feta en aquella època o posteriorment, ni tan sols si la mort del soldat va ser exactament en aquest indret però, el que resulta interessant és que amb la inclusió del topònim de la creu a l’últim mapa de l’Editorial Alpina “Montseny” podrà acostar-se més gent a veure un sorprenent monument que recorda uns greus successos en un paratge aïllat i oblidat. A diferència d’una altra creu recordatòria d’un dramàtic succés de la guerra carlina (la mort de cent deu lliberals de Vic) a Collformic el 1874 i visitada per molta gent, la Creu del Carlí fins ara només era coneguda pels veïns dels pobles del voltant i visita obligada de les caminades populars d’aquesta zona d’Osona. Esperem que poc a poc es vagi coneixent i sortint de l’oblit.

Accés: Des del centre de la població de Seva cal seguir les indicacions cap al cementiri, on es podrà arribar amb cotxe si es vol. Des d’aquí, ja a peu, seguiu una bona pista forestal per una petita careneta boscosa; primer es passa per Can Roca i després arribeu al Pla de Terrades on hi una cruïlla. Seguint pel camí del mig s’arribarà a la Creu en uns vint minuts d’agradable camí des del cementiri.Categorías:CULTURA / INDRETS (LUGARES), HISTÒRIA I RELATS

1 respuesta

Trackbacks

  1. Anónimo

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: