Tagamanent i Aiguafreda: viles felipistes


Castell_de_Tagamanent_-_2

Restes del Castell de Tagamanent

Després d’un intent de travessar el Congost l’any 1705, quan van ser derrotades pel general Moragues a la Garriga, el 28 d’agost de 1713 les tropes borbòniques del duc de Bracamonte van enfilar una altra vegada el camí. Aquesta vegada van vèncer les forces austriacistes amb l’ajuda de la majoria de la població de Centelles i part de la d’Aiguafreda i Tagamanent. Durant el seu avenç, els soldats de Bracamonte van saquejar i cremar algunes cases i veïnats fidels a Carles d’Àustria. Aquest fou el cas de l’Abella, que aleshores era un petit nucli de població situat just abans del gual que permetia creuar el riu i entrar al nucli de les Ferreries (Aiguafreda).  L’ajut dels seus partidaris locals va permetre als borbònics arribar fins a Vic, on van prendre la ciutat i executaren el cabdill austriacista Francesc Macià “Bac de Roda”.

Per la seva fidelitat a Felip Vè, Centelles, Aiguafreda i Tagamanent van rebre un privilegi reial l’any 1716, pel qual sabem que “la fidelíssima villa de Centellas del Principado de Catalunya (…) ayudada de las Aldeas de Tagamanent y Ayguafreda” s’havia mantingut “con la gran fidelidad” tot i “la ocupación violenta de las tropas de mis enemigos”. Els partidaris del Borbó d’aquestes poblacions van ocupar “el paso peligroso llamado el Congosto, por donde transitaban los enemigos para lograr los effectos de sus depravadas conspiraciones (…) armando para su defensa trescientos hombres (…) quienes siguieron después los destacamentos de don Feliciano Bracamonte (…) para que como prácticos del País, les ensenyassen las veredas para el buen logro de sus operaciones”.

Com a recompensa, es va permetre que “aquellas personas principales de esta Villa, sus caseríos, arrevales y de los lugares de Tagamanent y Ayguafreda” poguessin dur armes públicament. És possible que aquest sigui l’origen de la tradició dels galejadors, barrejada amb la més ancestral festa del Pi.

Castell_de_Tagamanent_-_3

Restes del Castell de Tagamanent

 Categorías:CULTURA / INDRETS (LUGARES), HISTÒRIA I RELATS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: