Catalunya i la batalla de Lepant (V)


lepanto V1

A la Corona d’Aragó al final del Cinc-cents i els primers decennis del siscents, haurem d’esmentar productes literaris d’índole molt diversa adreçats a públics ben diferents, des dels papers de més elevada ambició i destinatari, com el poema èpic de Joan Pujol (del que ja vam parla en un altre post), passant per les cròniques en vers de l’alguerès Antoni de lo Frasso o de Jeroni de Costiol, fins a l’apropiació molt més majoritària per part de la literatura ‘popular’, molt més enllà de la culta, a través d’opuscles, plecs solts, etc., com en cap altra ocasió històrica.10 En efecte, el nombre de plecs solts impresos només a Catalunya, de factura  ben diversa, relatius a la victòria va ser fenomenal. Vet aquí algunes referències dels molts papers estampats en format solt que van veure la llum a Barcelona només en els dos darrers mesos del 1571:
– ANÒNIM. Testament de Hali generalissim Almirant de la armada de mar del gran Turch. Barcelona, Claudi Bornat, 1571, 2 f.

– ANÒNIM. Cobles y relacio de tot lo que esta dit fins lo dia de vuy sobre la victoria que nostre Senyor Deu a dada alcançar al señor Don Juan de Austria contra la armata del gran Turch… Barcelona, Pau Cortey i Pere Malo, 1571, 4 p.
– ANÒNIM. Copia de una carta de la Señoria de Venecia al serenisimo señor D. Juan de Austria sobre la alegria de la Victoria,  offreciendosele para la empresa del siguiente año. Barcelona, Claudi Bornat, 1571.
– ANÒNIM. Relacion verdadera de la victoria que Dios nuestro señor ha sido servido dar a la armada de la sancta liga contra la del Turco comun enemigo de la Christiandad a la boca de Lepanto. Barcelona, Pau Cortey i Pere Malo, 1571, 6 f.
– CAMINETE, Francisco. Coplas y relacion verdadera de la victoria que Dios nuestro señor ha sido seruido dar a la armada de la sancta liga con la presa del estandarte con vn romance a la fin a la boca de Lepanto, a siete de octubre, año MDLXXI… [Barcelona], Joan Trinxer, 1571?, 2 f.

– FERRER, Miguel. Glosa sobre el Psalmo Laudate Dominum… por la felicissima victoria que el serenissimo don Iuan de Austria… Barcelona, Claudi Bornat, 1571, 4 f.
– GRANADO, Juan. Coplas y vera relacion nuevamente compuestas por Joan Granado el andaluz… sobre la famosissima victoria que el armada de la Sancta Liga a tenido… son las mas copiosas y largas de qua[n]tas an salido hasta aqui. Barcelona, Bernal Menescal, 1571, 4 f.
– RIBAS, Francisco. Suma de dos Sermones hechos por… Fray Francisco Ribas… año 1571. Dando gracias a Dios, por la vitoria que nuestro Señor dio al… Señor Don Ioan Daustria, Contra el gran Turco… Barcelona, Pau Cortey i Pere Malo, 1571.
– SERCILLO, Pedro. Copia de un capitulo… Tambien va una Cancion por memoria de la gran victoria… por intercession de la virgen martyr santa Eulalia… Barcelona, Claudi Bornat, 1571, 2 f.Categorías:HISTÒRIA I RELATS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: