«Un català a les Navas de Tolosa»


navastolosa3

Batalla de Las Navas de Tolosa, óleo de Van Halen expuesto en el palacio del Senado (Madrid).

 

El passat 16 de juliol celebràvem l´aniversari de la batalla de les Naves de Tolos, gesta hispànica per excel.lència.

hugo IV

El català Hugo IV i l´aragonès Maza, en la conquista de Mallorca.

Segons la Història General de Catalunya, “Després de la desfeta d’Alarcos Alfons VIII de Castella es preparava per a contenir el poder dels musulmans, d’acord amb el Sant Pare, que es dirigí a tots els sobirans cristians a l’ensems que feia fer pregàries en pro de la campanya i prometia indulgències plenàries a tots els que s’allistessin. Rebuda amb joia la indicació a la Croada, tots els monarques cristians acudiren a Toledo, presentant-se Don Pere d’Aragó acompanyat dels bisbes de Tarragona i Barcelona, els comtes de Rosselló i Empúries i el valerós Dalmau de Creixell«.

Les tropes castellanes eren uns 50 mil homes, les catalano-aragoneses del rei Pere El Catòlic uns 8.500 efectius i les de Sanç de Navarra i Alfons de Portugal uns 11.500. També hi van participar les Ordres Militars de Calatrava, del Temple, de Sant Joan de Malta i de Santiago. I, finalment, croats europeus, a milers, provinents de més enllà dels Pirineus.

La participació catalana, sota la bandera i la invocacio de Sant Jordi (“tremolant el penó de Sant Jordi”, no les cuatre barres) fou, segons la crònica de Desclot, decisiva junt als aragonesos. Fins al punt que el Sant Pare va concedir el sobrenom de “Catòlic” al nostre rei Pere.

Un del caballers catalans participants fou el Comte Hugo IV d’Empúries. Hugo IV, del Comtat d’Empúries, va rendir vassallatge a Pere II d’Aragó en 1210 i va marxar amb ell a la campanya de les Navas. Tant la Cronica de Castella (c. 1300) com Zurita citen l’aragonès Pedro Maza combatent en aquesta batalla amb el comte Hugo.Categorías:HISTÒRIA I RELATS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: