“El que pregaven (o encara pregan) els Bergadans”


queralt2
Santuari de Queralt

El santuari de Queralt és un dels més concorreguts pels devots marians a Catalunya i es pot posar a l’alçada de Montserrat i Núria, per citar els més coneguts. El Santuari de la Mare de Déu després abandonaments, deterioraments i ensorraments de llenç de paret; i les consegüents reconstruccions, va acabar per esdevenir santuari. L’actual església es va inaugurar el 21 octubre 1741, després d’una lenta reforma que va durar més de 16 anys.

La verge ha estat baixada del santuari i portada a la ciutat de Berga en diverses ocasions de crisi i catàstrofe, per impetrar la salvació del poble del perill que aguaitava: 1680, contra la sequera, el 88 per la plaga de llagosta; en el XVIII, el 1729 per la sequera, i el 35 per prevenir una epidèmia, el 93 per la Guerra del Rosselló; al XIX, 1809 contra la invasió napoleònica, el 22 contra els aixecaments realistes, el 24 contra la sequera, el 34 pel còlera, el 35 per la Guerra carlista, el 54 contra el còlera morbo, el 73 per la III Guerra carlista; al XX, 1916 va ser portada a Barcelona per la seva restauració per la propera entronitzacióEl 7 de setembre de 1916, dedicada a la coronació de la Mare de Déu de Queralt, per la qual ens assabentem que va estar presidida per la infanta Isabel de Borbó, la Chata, filla d‘Isabel II, germana d’Alfons XII, que va ser dues vegades Princesa d’Astúries i que va morir a l’abril de 1931.El juliol del 36 per evitar destrosses pels incontrolats. En 1939 va ser reposada la imatge. Des de 1936 a 1939, després dels assalts i destrosses de rigor, el santuari va acabar convertit en refugi i caserna. Les joies van passar per diverses mans, es van signar diverses actes i rebuts, però no van tornar a aparèixer mai.

Ara Berga és una de les contrades més independentistes de Catalunya, però de sempre es lloava a la Mare de Déu i es pregava per Espanya, com demostren els seus Goigs.

 

COPLAS DEDICADAS A LA SANTÍSSIMA VERGE DE QUERALT, VENERADA EN LO SEU MAGNÍFICH TEMPLE SOBRE LA VILA DE BERGA.

queralt 3b

Maria es centinella
De los fiels bergadans,
Hermosa maravella
De tots els catalans;
De dalt de la montanya
Los mira ab dols amor
Y exten per tota Espanya
L’afecte del seu cor.

Ab lo cor de ternura
A Deu vull demanar
Y á la Verge mes pura
Per sas glorias cantar;
Cantaré ab alegria
Y ab goig celestial
Las gracias quens envia
La Verge de Queralt.

Lo sol en matinada
Quant ix per firmament,
La hermita n’ es daurada
Ab sa llum resplandent;
Lo gran astre del dia
Dona vida á las flors
Perque tinga Maria
Los mes fragants olors.


Freqüenta tú la hermita
Moltas vegadas l’any
Perque ‘n cada visita
Te llibrarás de dany;
Saluda las capellas
Que en lo camí veurás
Y en cada una d’ellas,
Content reposarás.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s