Josep Clarà: el català que va esculpir el “Monument als Caiguts” a Barcelona


clara9

Josep Clarà i Ayats (Olot, 1878 – Barcelona, 1958) fou format a les escoles de Belles Arts d’Olot, de Tolosa de Llenguadoc i de París, s’establí a aquesta darrera ciutat.

clara4
Monument als Caiguts, a Barcelona. Actualment desaparegut

Les idees estètiques del seu amic Eugeni d’Ors, van contribuir decisivament a encaminar el seu art cap a la raó, l’harmonia i la proporció pròpies de l’escultura clàssica. A partir del 1910 – 1911 fou considerat un dels capdavanters del noucentisme. Al seu retorn a Catalunya l’any 1932 va continuar ocupant un dels llocs més destacats de l’escultura catalana. La seva darrera escultura fou Estàtica (1954-1958). La gran part del llegat de les seves obres són al Museu Comarcal de la Garrotxa a Olot i al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona.

clara5
Enderroc il.legal, aprofitast pel Ajuntament de Barcelona, per tal de desfer-se del monument.

Totes menys una: El monument situat a l’avinguda Diagonal en honor als Caiguts obra en col.laboració amb, Adolf Florensa i Josep Vilaseca. Aquest monument és construït l’any 1953 davant del Palau Reial de Pedralbes. El monument plantejava tota una escenografia amb un fons de planta semicircular en forma de columnata, i una obra escultòrica centrant la mirada, protagonitzada per dues figures masculines, una d’elles en peu subjectant al caigut.

L’1 de juny de l’any 2001 la Plataforma Antifeixista de Barcelona du a terme una acció contra el monument, que es trenca i és retirat. El dijous 28 de juliol de 2005 comença l’enderroc de la columnata. En el seu lloc l’Ajuntament projecta crear “un espai de trobada cívica, amb un projecte de l’arquitecte Helio Piñón que inclou un prisma de vidre de cinc metres d’alçada i una llosa irregular amb perfils d’acer que brillaran de dia amb el sol i de nit amb fibra artificial”. Aquest projecte no es realitza, per contra es planten parterres i arbres seguint la traça del monument eliminat.

En canvi, la Plataforma Antifeixista de Barcelona no fa cap queixa per altres escultures de Clarà, ara com La deessa a la Plaça de Catalunya de Barcelona.

clara3

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s