El feixisme independentista modern (y III)


 

feixisme 5

No fou fins a finals dels anys noranta quan revifà de la mà de diversos adolescents que s’agruparen al voltant d’un pancatalanisme primari. Aquests rengueren com a element identificador l’acrònim 33 (“Catalunya Catalana”), que d’aleshores ençà s’usa per referir-se tant a aquests caps rapats com a altres joves ultranacionalistes que combreguen amb el seu ideari. feixisme 200

Constituïren un corrent minoritari dins l’independentisme que no assolí cap mena de transcendència tot i la profusió de proclames i iconografia manllevada del catalanisme renaixentista que exhibí. Els seus integrants es proclamaren hereus del nacionalisme radical paramilitar propugnat anys enrere per les JEC i del llegat de NS! El discurs extremista d’aquests caps rapats pancatalanistes es basà en la recuperació d’icones i referents tradicionals de l’anomenat “separatisme” radical, com l’au fènix o la creu de Sant Jordi, i consignes antiimmigració i lemes com “Catalunya pels catalans”. A la vegada, rebutjaren qualsevol mena de lligam amb l’anomenada esquerra dependentista, fruit d’un visceral anticomunisme, adoptant l’eslògan difós per Estat Català a la dècada dels vuitanta: “Ni dretes, ni esquerres, Catalunya”. feixisme UNC

Aquests adolescents ultranacionalistes convergiren virtualment en el lloc web Nova Catalunya, pàgina que agrupà a joves del Principat, majoritàriament originaris de les comarques interiors i del Baix Camp. Poc després de donar-se a conèixer a través de la xarxa Internet, mitjà que els atorgà un espai de visibilitat sobredimensionat respecte la seva veritable implantació, s’aproparen a organitzacions com Unitat Nacional Catalana [UNC], l’extinta agrupació catalanista Força Nacionalista Catalana [FNC] i, posteriorment, la formació Identitat Catalana [IdCat]. xarnegosjz2

En els anys següents, tot i els intents per vertebrar-se, aquest nacionalisme radical de signe ultradretà perdurà de manera residual maldant per assolir certa incidència en els cercles independentistes.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s