El Institut de Nova Historia propone que el 12 de octubre sea una fiesta catalanista y el 11 de septiembre una efeméride españolista


colonbarça.jpg

 

Para eso están estos chicos del Institut de Nova Història. La cuestión es romper esquemas, incluso a los nacionalistas más rancios. En su página web proponen que ya que Colón era catalán, el 12 de octubre sea proclamado Diada nacional de Cataluña. En cambio, como en el 11 de septiembre, siguiendo sus palabras, se “consagró la Unidad de España”, debía se proclamado como Día nacional español.

Con toda su literalidad lo argumentan así:

En bona lògica, el dia 12 d’octubre hauria de ser la diada nacional de Catalunya perquè va ser el dia que un català il·lustre i universal, després de travessar l’Atlàntic a bord de les tres famoses caravel·les va posar el seu peu català a l’illa de Guanahaní, a les Bahames. Ja sé que en aquest punt em fareu notar que aquest dia a Espanya celebren també la seva diada nacional: el dia de la Hispanitat, i tindreu raó. Però és que ells ho celebren aquest dia perquè donen per descomptat que Colom no era català. Si el que volen és commemorar el naixement de la nació espanyola crec que s’equivoquen de data. A l’època de Colom, la Corona de Castella i la d’Aragó tenien sobiranies diferenciades, per tant, no es podia parlar d’una única nació sinó d’una conjunció de regnes. Quan Espanya passa a ser definitivament un estat unitari és amb el Tractat d’Utrech. I en aquest sentit la data que consagra millor la unitat d’Espanya (per la força) probablement sigui l’11 de setembre de 1714, que és quan mor la sobirania catalana en mans de les tropes borbòniques que la fan seva. De manera que, per a ser conseqüents amb els fets històrics el 12 d’octubre hauria de ser la Diada nacional de Catalunya, mentre l’11 de setembre hauria de ser el Dia de la Hispanitat.

One comment

  1. Que se dejen de tonterías. Ser catalán es ser español. Así pues tanto “intelectualismo” para tantas fantasía de Catadisney.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s