L’avantpassat esclavista d´Artur Mas


mas
Pere Mas i Roig

El poble del maresme, Vilassar de Mar hi ha un personatge històric: Pere Mas i Roig que visqué entre els anys 1810-1866. Era conegut com el “Pigat, pel fet que tenia la cara plena de forats o marques.

 Un dels descendents del Pigat no és altre que el mateix expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, qui encara conserva el timó del seu vaixell.

Va ser el capità més famós de la tradició velera vilassarenca La seva vida fou densa: contrabandista d’or, comerciant, aventurer i –la part menys promocionada– traficant d’esclaus.

Els seus viatges són qualificats de llegendaris per la historiografia tradicional, ja que era un personatge conegut per haver escapat de diverses formes de les autoritats, tan espanyoles com –sobretot– angleses, que el van perseguir pel contraban i/o pel comerç amb esclaus, ambdues activitats prohibides a la seva època ja en l’àmbit internacional.

l´avantapssat d´Artur Mas s´afexeix als Samà i Vidal-Quadras, Antonio López i López, Joan Xifré, Miquel Biada o Joan Güell. Van ser moltes des les famílies i personalitats catalanes que van fer riquesa amb l’esclavatge i que després la invertirien en la indústria, com Miquel Biada o Joan Güell. Les seves fortunes van permetre la industrialització de Catalunya i després el catalnisme.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s