La història de l’Àngel Custodi del Portal de l’Àngel de Barcelona (i Hostafrancs)


Aparici__Angel_Custodi_Sant_Vicens_Ferrer

El Portal de l’Àngel no sempre s’havia anomenat així, i fou després d’un miracle succeït en aquell indret que es va decidir rebatejar-ho. Al segle XIII, en època de Jaume I la ciutat de Barcelona ja feia un temps que s’expandia més enllà de les antigues muralles romanes.

En aquell temps ja hi havia més gent vivint a l’exterior que no pas a l’interior de la fortificació, i es va decidir erigir un nou recinte de muralles, l’estructura del qual encara es pot endevinar en els carrers actuals de la ciutat. En fortificar-se els nous portals l’indret que ara ens ocupa, aleshores anomenat Portal dels Orbs (dels cecs), era una de les entrades principals a Barcelona i durant un temps la darrera porta que es tancava a les nits.

Quan el valencià Sant Vicent Ferrer va venir a Barcelona, segons unes versions l’any 1398 i segons unes altres el 1419, acompanyat per una gran multitud que el seguia, se li aparegué un àngel sobre el portal que en una mà aguantava una corona comtal i amb l’altra aixecava una espasa. En aquestes que Sant Vicent Ferrer li preguntà:

– Àngel de Déu què fas aquí?

I l’Àngel va contestar:

– Guardo la ciutat per ordre de l’Altíssim.

Això va impulsar que el fins aleshores conegut com el Portal dels Orbs (dels cecs) passés a anomenar-se Portal de l’Àngel. Aquesta entrada, precedida per un pontet que ajudava a superar el fossar, va inaugurar una capelleta l’any 1466 on hi havia una imatge de l’Àngel Custodi.

Van passar els anys, i el portal tingué nombroses modificacions arquitectòniques, però sempre estigué acompanyat per la imatge d’un àngel amb una corona sobre una ma i empunyant una espasa amb l’altra, fins que l’any 1854 s’enderrocaren les muralles de la ciutat. Per salvaguardar la imatge va dur-se a la propera església de Santa Anna, on cada primer d’octubre estava establerta la tradició de menjar magranes i castanyes el dia que sota l’escalf de l’Àngel Custodi es donava la benvinguda a l’hivern.

Àngel Custodi de la Parròquia del Sant Àngel Custodi a Hostafrancs

Les embarassades solien acostar-s’hi sempre a menjar magranes aquell dia, ja que deien que aquesta pràctica beneïa als fills amb la saviesa. Tres anys més tard, el 1857, amb l’annexió d’Hostafrancs a Barcelona es traslladà a aquest barri l’estàtua i se l’acollí en una petita església inicialment depenent de Santa Maria de Sants que es va ampliar i encara avui és coneguda com a església del Sant Àngel Custodi.

En traslladar la figura també es va traslladar la devoció a l’Àngel i l’any 1879 s’establí aquesta festa com a festa major d’Hostafrancs, que encara se celebra als nostres dies. Si anem a l’església de l’Àngel Custodi d’Hostafrancs ens trobarem a l’altar una imatge de l’Àngel Custodi. Aquesta però, és una reproducció, ja que l’original fou destruïda durant la guerra civil.

Amb tot, el Portal de l’Àngel s’havia quedat sense cap representació de l’Àngel Custodi. Però Ángel Ferrant Vázquez, un escultor madrileny que havia viscut a Barcelona abans de la Guerra Civil, esperonat per Eugeni d’Ors va fer un obsequi a la ciutat que l’havia acollit tan bé. Per això, va mirar de recuperar alguna antiga tradició de la ciutat que s’estigués perdent.

Imatge de l’Àngel Custodi del madrileny Àngel Ferrant al Portal de l’Àngel

L’any 1955 va instal•lar la imatge d’un àngel amb una espasa alçada en un braç i una corona a l’altre que és la que tots els barcelonins hem vist al portal de l’Àngel. Si voleu trobar aquesta imatge seguiu la façana lateral de l’edifici del Banc d’Espanya que dóna al portal de l’Àngel i la trobareu.

2 comentarios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s