Cultura: Frederic Marés (y 2)


 

marés 1

Després de la Guerra Civil, l’àmplia i nombrosa producció de postguerra de Marès se centrà en tres àmbits: la restauració de monuments, les obres commemoratives oficials i l’escultura religiosa.

mares7
restauració del Panteó reial al Monestir de Poblet

Dins l’àmbit de la restauració de monuments, sobresurt la recreació de les tombes reials de l’església del monestir de Poblet, iniciada el 1944, però també realitzà altres restauracions d’estàtues commemoratives, com les dedicades al pintor Viladomat i a l’almirall Roger de Llúria, al Passeig de Lluís Companys, o l’eqüestre de Ramon Berenguer el Gran a la plaça del mateix nom de Barcelona.

mares6
Escultura de Ramon Berenguer III, en col.laboració amb Josep Llimona

Una de les principals conseqüències artístiques de la intervenció de Marès en la reconstrucció dels panteons reials de Poblet és l’aparició d’una nova tipologia dins la seva producció: la dedicada a les estàtues jacents dels reis, com els encàrrecs posteriors de la tomba del rei Martí, també per a Poblet, les estàtues jacents de Jaume II i Jaume III de la Catedral de Palma, l’estàtua jacent de Jaume I per a Montpeller i la de Sanç de Mallorca de la Catedral de Perpinyà.

Els efectes de la Guerra Civil fan necessari reconstruir bona part del patrimoni religiós malmés durant la contesa. Marès esdevé un prolífic escultor d’imatgeria religiosa, especialitzat en imatges de marededéus, sants i santes. Destaquen les imatges realitzades per la basílica de Santa Maria del Mar, per l’església de Sant Pere de Figueres o per l’abadia de Montserrat, entre d’altres repartides per tota la geografia catalana. Dins de l’escultura religiosa cal destacar, com a conjunt escultòric, el que va executar per a la reedificació de l’església de Sant Esteve de Parets del Vallès, que li va permetre desplegar un extens programa iconogràfic en el retaule de l’altar, el timpans, frisos i capitells de les portades i altres elements artístics.

mares8

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s