Mitològiques: el Canigó màgic i la seva “vella” flama


 

CANIG_~1
Impressionant vista del Canigó

EL CANIGÓ MÀGIC I LA SEVA FLAMA INDEPENDENTISTA

Segons llegendes, després del Diluvi Universal fou el primer punt que quedà per sobre les aigües. L’Arca va encallar al Tretzevents i ara està sota la congesta de Balaig on espera el segon i definitiu diluvi. És el centre del món (l’omphalos) i si s’enfonsa ho farà el món amb ell.

untitled
Els símbols pagans oculten la creu del Canigó

És, sobretot per alguns l’Olimp català: la muntanya màgica per excel·lència; poblada de fades, encantades i goges i tota mena de genis i esperits. Allà hi ha el Palau dels Catorze Vents, on es congrien llamps i tempestes. Dalt el cim un drac vigila el secret del lloc. Tots els éssers mítics van ser exorcitzats per la creu meta·lica que van posar els monjos al cim. Però, encara ara, enyorades, les goges, encantades i bruixes tornen als seus cims. Remenen les aigües de l’estany de Calandrà i una boira espessa les amaga de qualsevol mirada indiscreta.

La Flama del Canigó és una “tradició catalana” (pagana) vinculada al solstici d’estiu. Cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per molts indrets de Catalunya. La Flama del Canigó té una simbologia “nacionalista” vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

640px-Le_Castillet_Perpignan
Castellet de Perpinyà on es custodia la “flama eterna” del Canigó

En realitat és una “tradició” molt nova. L’any 1955, Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir), portat pel seu entusiasme pel massís del Canigó i inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886) va tenir la iniciativa d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i, des d’allà, repartir la flama per moltes contrades del Principat. Avui en dia és part de la “mística” nacionalista i una excusa per la propaganda independentista. Des de 1965 es conserva ininterrompudament la flama amb què s’encenen les fogueres de la nit de Sant Joan, al Castellet de Perpinyà, com si fos una “flama sagrada”.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s