Roda de Premsa de Somatemps: intervenció de Jordi Cabanes, president de Somatemps


jordicabanes2

Jordi Cabanes: “Els esquemes mentals solen ser més petits que les realitats que intenten captenir i per això solen ser l’origen de conclusions precipitades que poden acabar esdevenint mentides flagrants. Aquesta és la realitat que constatem en el debat nacional, uns i altres reconeixen només els aspectes que els són favorables a una posició prèvia i negligeixen els altres. Us proposo un símil. Imaginem que Espanya fons com un raïm. El debat radicaria en saber si en el raïm el fruit és el conjunt o cada un dels grans… Alguns sostindrien que cada uns dels grans és un fruit apart i té dret a la independència, mentre que d’altres, per negar això, considerarien que Espanya és una poma… uns i altre faltarien a la veritat. Per nosaltres no hi ha massa dubte en aquest cas: el fruit és el raïm, però cada gra té la seva pròpia morfologia, la seva pròpia identitat, exactament com succeeix a Espanya. Per això nosaltres no acceptem la dicotomia ‘espanyolisme’ – ‘catalanisme’ com realitats excloents i preferim el terme ‘hispanisme’ per substanciar les dues lleialtats. Nosaltres no som espanyols malgrat ser catalans sinó que ho som, precisament, com a conseqüència directa de ser catalans. Uns espanyols, això sí, diferents. Amb una altra llengua, amb uns altres trets culturals, amb una altra idiosincràsia que permeten reconèixer el poble català –com d’altres peninsulars– fins i tot, com una nació cultural, si voleu, però no política. La Història ha forjat la realitat històrica d’Espanya d’una determinada manera i nosaltres pensem que la  nostra millor oportunitat com a societat és, precisament, la màxima lleialtat a la Veritat Històrica que es pot establir científicament:  respectuosos amb els fenòmens discutibles i interpretables però inflexibles amb les exageracions o les falsedats manifestes. La intenció del Congrés –i el motiu fundacional de Somatemps– consteix en la custòdia d’aquesta veracitat històrica i cultural. Els nostres orígens, la nostra identitat”.

 

2 comments

  1. «…el patriotismo nacionalista y «jacobino», la patria nunca comete crímenes, o nada es un crimen si se hace en nombre de la patria; o también, si la patria actúa mal es un crimen reprochárselo. Se erige la patria-nación en valor trascendente y, llegado el caso, se pisotea el sentimiento patriótico de los demás, a la vez que se les exige, si es preciso, una «lealtad» sin tacha; se desprecia a los pueblos extranjeros y se quisiera ser amado por ellos. Lo que reprochamos a los patriotas fanáticos no es desde luego el ser conscientes de los valores reales de su patria, sino el estar ciegos frente a los de algunos otros países –lo que es una cuestión de interés político y sentimental– e incluso frente a los derechos elementales de otros pueblos, mientras que los llamados patriotas proclaman la universalidad de esos derechos y hacen de ello una razón de vivir. Esto nos hace pensar en esos tratados de «paz» concebidos en nombre del «derecho de los pueblos a disponer de sí mismos», y que sustituyen las viejas opresiones por otras nuevas, manteniendo por otra parte las antiguas servidumbres que no molestan a ninguno de los signatarios.» LA TRANSFIGURACIÓN DEL HOMBRE. Frithjof Schuon. Ed. Olañeta. Palma, 2003
    Leer capítulo completo: http://www.angelpascualrodrigo.com/usurpaciones_del_sentimiento_religioso.pdf

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s