Indrets: «Excursions per Montgrony»


Santuari de Sant Pere en Montgrony

Santuari de Sant Pere en Montgrony

Apropant-nos a l’I Cogreso de Catalanitat hispana a Ripoll, oferim alguns dels llocs de Montgrony que poden ser visitats. Animem a que la jornada de diumenge 13, en què visitarem Montgrony, sigui un dia familiar i lúdic

Santuari de Montgrony (Gombrèn)

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8, en direcció Puigcerdà per la C-17 fins a Campdevànol. Trenquem a l’esquerra en direcció a la Pobla de Lillet per la crta.GI-401 fins a Gombrèn.
Total 48 kms

Introducció:
El Santuari de Montgrony o Mogrony és especialment singular, no solament per la seva situació sinó pel bonic temple. Montgrony és també un niu de llegendes lligades als inicis de la reconquesta, fins al punt d’esser anomenat “la Covadonga catalana” i sobretot per la seva vinculació al mític comte Arnau.

Itinerari:
Des de la plaça del poble podem copsar, en una sola ullada, tot l’àmbit geogràfic que constitueix Montgrony: el poble de Gombrèn; les cingleres amb el Santuari de Montgrony i al damunt l’església de Sant Pere de Montgrony. Culmina el paisatge amb el Puig de Montgrony a 1996 m. d’alçada.

Gombrèn i al fons Montgrony
 

Comencem l’excursió d’avui a 2/4 de 9. El dia és magnífic; amb un sol esplèndid.
El poble de Gombrèn (910 m) encara avui té una fisonomia medieval amb els seus carrers estrets. Passem per el costat de l’església parroquial dedicada a sant Pere. El camí surt del carrer que hi ha al costat dret de l’església; hi ha un pal indicador.

Deixem el poble enrera i anem guanyant alçada ràpidament pel camí empedrat que antigament utilitzaven els peregrins que pujaven a venerar la Verge de Montgrony.

El camí està senyalitzat amb marques grogues i senyalitzat amb cartells.
Passem per can Xicot. Al cap de poc hem de creuar el torrent de Barruell.

Arribem a l’Oratori Sant Francesc, és una petita capella que hi ha al costat del camí.

Oratori de S. Francesc

A partir d’aquí el camí s’enfila decididament cap a l’esquerra;

més endavant deixem un trencall a l’esquerra que ens portaria a la casa del Pomanell. Anem seguim el camí i ben aviat trobem en un roure una petita capella (Roure de la Salve)

Roure de la Salve

El camí és força ombrívol i amb un bosc variat. Conserva encara força trams empedrats.

Arribem al Coll de la Creueta. La pujada es fa una mica més dreta. Anem pujant per unes llargues crestes de roques i arribem al Coll de Jou.

Grans vistes panoràmiques amb el Pedraforca al fons.


Poc a poc veiem apropar-se la gran penya on es troba adossat el Santuari de Montgrony.

Finalment pugem un tram d’escales i trobem la pista asfaltada d’accés al santuari. Seguim cap a la dreta fins arribar a la placeta i després de passar una portalada, el primer que trobem en arribar al santuari és l’hostatgeria de Montgrony, un restaurant amb unes quantes habitacions.


Fins aquí hem tardat 1h 30’ Ens trobem a 1.355 m d’alçada.

El Santuari de Montgrony està format per nombroses edificacions relacionades entre elles:
l‘hostatgeria, les famoses escales, la cova de la Verge, Sant Pere de Montgrony i la font de la Mare de Déu.

Situats a la placeta del Santuari i mitjançant un primer tram de 63 esglaons tallats a la roca viva arribem a la Cova de la Verge. Edificada en part dins una balma de la cinglera.


La capella és de petites dimensions. L’altar és presidit per la Mare de Déu de Montgrony. La imatge actual és una reproducció de l’original malmesa accidentalment per un incendi l’any 1892. Segurament del principi del segle XIII, que es devia venerar a l’església de Sant Pere. Però les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Montgrony són del 1400, època en què ja tenia un petit edifici a l’indret actual. L’edifici modern fou bastit en 1650-52
La Mare de Déu pertany a les anomenades «verges trobades»

Interior de la capellaMare de Déu de Montgrony

Continuem pujant i amb 77 esglaons més, arribem al pla de Sant Pere, presidit per l’esgésia romànica de Sant Pere de Montgrony, situada en un vessant de muntanya, de cara migdia, en un indret que permet dominar un gran panorama.

La construcció d’aquesta escala forma part de la llegenda del Comte Arnau; la cançó parla de “mesures mal rasades” i “soldades mal pagades”. El comte no va complir la promesa de pagar els seus vassalls, que treballaven fent l‘escala, una mesura de blat per cada graó.

Darrer tram de les escales

Avui podem gaudir d’un dia magnífic. Esmorzem a dalt el pla i disfrutem de molt bones vistes. Rasos de Tubau, Pedraforca, etc.


L’església de Sant Pere de Montgrony, a 1407 m d’alçada, és documentada des del 899; va ser totalment renovada durant el segle XI i principis del XII. La consagració es va realitzar l’any 1138.

Sant Pere de Montgrony

Té una gran nau amb absis i dues absidioles en disposició de creu o trevolada; a migdia té un pòrtic amb tres arcs que precedeix el portal i el campanar d’espadanya. Els absis són ornats amb arcuacions i faixes de tipus llombard. La porta d’entrada, encara conserva gran part de la forja romànica amb que es va reforçar la porta, a base de tiges i volutes.

Fou restaurada entre el 1880 i el 1915 gràcies a l’interès dels bisbes de Vic Morgades i Torras i Bages. Amb motiu de la restauració, i en altres ocasions, s’hi celebraren festes de tipus patriòtic romàntic que exaltaven Montgrony com a Covadonga catalana. Una última restauració fou realitzada a l’inici dels anys seixanta.

Al Museu Episcopal de Vic es conserven dues pintures romàniques del frontal de l’altar i al Yale University Museum de New Haven una talla de la Majestat del segle XIII.

Frontals de l’altar: Sant Pau i Sant Pere

Aquest santuari està relacionat també amb la llegenda d’Otger Cataló, ja que aquí a Montgrony se situa el jurament dels Nou Barons de la Fama.
Aquests indrets han donat peu a tot un seguit de llegendes.

La cinglera on s’assenta el santuari és molt concorreguda pels amants de l’escalada. Hi ha una gran quantitat de vies obertes. L’escalada a Montgrony ha creat escola.

Montgrony és també una base molt adequada per a realitzar excursions: L’avenc de Sant Ou, Puig de Sant Pere, Puig de Montgrony, La Cubil, Pedra Picada de 2.055. (cota superior de la serra de Montgrony).

Després de descansar una bona estona a l’ermita de Sant Pere, tot contemplant aquest bonic paisatge, iniciem el descens.

Baixem fins a la plaça del Santuari. Seguim cap a l’esquerra i ens situem sota els cingles de l’hostatgeria. Hi ha un rètol indicatiu. Ruta totalment senyalitzada. Nosaltres li diem la ruta de les “fustetes”.

Senyalització de la ruta de les «fustetes»

El camí voreja els cingles, famosos per les seves vies d’escalada esportiva, per endinsar-se poc després en un bosc espès. Desprès de baixar uns 140 m per un camí sinuós arribem a la font de la Mare de Déu. Està situada a 1250 m.
En aquest lloc, segons la tradició, l’any 804, hi fou trobada la primitiva imatge de la Mare de Déu. L’any 1627 es cobrí la font amb una capelleta. S’hi pot veure una inscripció recordatori i una imatge esculpida en pedra de la Verge. D’un dels pits de la qual brolla l’aigua de la font. Anomenda també com a font de la Mare de Déu de la Llet.

Interior font de la M. de D.

El camí baixa ràpid pel mig del bosc i arribem al Coll de Pardinella a 1.229m. Al mig del coll s’hi troba un dolmen força malmès, (2300 a de C.). Per aquest coll i creuen molts camins per accedir al Santuari.

Dolmen de la Pardinella

El camí segueix per la dreta en forta pendent i va seguint la riera del Forat per un bosc molt espès. Passem per el Coll de la Cirera

Deixem la riera i sortim del bosc. Podem veure a la dreta el camí que hem fet durant la pujada. Contemplem el mas Pomenell i poc desprès arribem al Coll Jubilars.


Només ens cal seguir l’antic camí ramader i arribem al poble de Gombrèn.


Finalment contemplem el Santuari enfilat al fons sota la cinglera i reprenem el camí de tornada cap a casa.

Marxem de Gombrèn a ¼ de 2 i arribem a Vic a les 2 tocades.

Desnivell: 504 m
Recorregut:9’5 km

L’art, la història, la llegenda, l’excursionisme, la gastronomia i unes vistes panoràmiques espectaculars, són els elements que Montgrony ofereix als seus visitants.Categorías:CULTURA / INDRETS (LUGARES)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

DESPERTA

Red sociocultural

A %d blogueros les gusta esto: